piątek, 20 września 2013

Co wiemy o konserwantach?

Wiele razy spotykamy się z produktami spożywczymi, lekami czy kosmetykami, które mają bardzo skomplikowany skład. Czasami zastanawiamy się, komu te informacje są przekazywane skoro dla przeciętnego Kowalskiego chemia to czarna magia a nazwy związków chemicznych to język nie do zrozumienia. Ważne jednak jest, aby wiedzieć, czym są konserwanty, do czego są przeznaczone i jak je odróżniać.



Kwas benzoesowy- jest to główny środek konserwujący stosowany w produktach spożywczych. Jest pochodną aspiryny, dlatego osoby uczulone powinny zwrócić na niego uwagę, aby nie wywołać stanów alergicznych. W nadmiernej ilości może źle działać na układ nerwowy oraz płuca. Może wywołać pokrzywkę, która często pojawia się u dzieci, jeśli spożywają produkty z zawartością dużej ilości konserwantów. Ja sama często uczulam się na ten składnik- pokrzywka występuję najczęściej, w innych przypadkach może wystąpić opuchlizna.
Gdzie występują?: w malinach, anyżu, korze czereśni  




Bronopol- jest to środek konserwujący wykorzystywany w kosmetykach ( szampony, kremy), preparatach toaletowych. Jeśli chodzi o produkty kosmetyczne najczęściej znajdziemy go w maskach nawilżających, kremach i szamponach. Występuję także, jako konserwant w kroplach do oczu. Uczulenia objawia się świądem, lekką opuchlizną.



Nipaginy- środek konserwujący występujący także pod nazwą ester metylowy kwasy p-hydroksybenzoesowego. Dodawany do kosmetyków- często uczula.



Są to trzy znane konserwanty, które często towarzyszą nam podczas zakupów. Ze wszystkich wypisanych związków te są szczególnie ważne, ponieważ mogą wpływać na nasz stan zdrowia, wywołać alergię czasami dość męczącą i wymagającą leczenia dermatologicznego. Dla każdej mamy będzie to także dobra informacja, kiedy maluszek cierpi na częste pokrzywki;)

PS wiem,że post jest krótki, ale to zwiększa szanse na to, że zostanie przeczytany do końca ;P
Pozdrawiam





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz