Wiele razy spotykamy się z produktami spożywczymi, lekami
czy kosmetykami, które mają bardzo skomplikowany skład. Czasami zastanawiamy
się, komu te informacje są przekazywane skoro dla przeciętnego Kowalskiego
chemia to czarna magia a nazwy związków chemicznych to język nie do
zrozumienia. Ważne jednak jest, aby wiedzieć, czym są konserwanty, do czego są
przeznaczone i jak je odróżniać.

Kwas benzoesowy- jest to główny środek konserwujący stosowany w produktach spożywczych. Jest pochodną aspiryny, dlatego osoby uczulone powinny zwrócić na niego uwagę, aby nie wywołać stanów alergicznych. W nadmiernej ilości może źle działać na układ nerwowy oraz płuca. Może wywołać pokrzywkę, która często pojawia się u dzieci, jeśli spożywają produkty z zawartością dużej ilości konserwantów. Ja sama często uczulam się na ten składnik- pokrzywka występuję najczęściej, w innych przypadkach może wystąpić opuchlizna.
Gdzie występują?: w malinach, anyżu, korze czereśni
Bronopol- jest to
środek konserwujący wykorzystywany w kosmetykach ( szampony, kremy),
preparatach toaletowych. Jeśli chodzi o produkty kosmetyczne najczęściej
znajdziemy go w maskach nawilżających, kremach i szamponach. Występuję także,
jako konserwant w kroplach do oczu. Uczulenia objawia się świądem, lekką
opuchlizną.
Nipaginy- środek
konserwujący występujący także pod nazwą ester metylowy kwasy
p-hydroksybenzoesowego. Dodawany do kosmetyków- często uczula.
Są to trzy znane konserwanty, które często towarzyszą nam
podczas zakupów. Ze wszystkich wypisanych związków te są szczególnie ważne,
ponieważ mogą wpływać na nasz stan zdrowia, wywołać alergię czasami dość
męczącą i wymagającą leczenia dermatologicznego. Dla każdej mamy będzie to
także dobra informacja, kiedy maluszek cierpi na częste pokrzywki;)
PS wiem,że post jest krótki, ale to zwiększa szanse na to, że zostanie przeczytany do końca ;P
Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz